Liknelsen om sådden

För första gången någonsin översätts en roman av Octavia E. Butler till svenska!

Allt du rör vid, förändrar du.

Allt du förändrar, förändrar dig.

Den enda bestående sanningen är förändring.

Gud är förändring.

Parable of the Sower kom ut 1993 första gången, men hade kunnat vara skriven idag.

Klimatkris råder, skogar brinner, vattenbrist råder och kustlinjen smulas sönder och fallet ner i havet. Lauren Oya Olamina är 15 när boken tar sin början, och bor precis utanför Los Angeles med sin familj. Hennes område är omringat av en hög mur för områdets överlevnad.

Olamina förstår att läget börjar bli ohållbart och börjar packa en nödväska. Hon försöker få de andra i området att göra detsamma. Men för att ha nytta av sin nödväska måste man först överleva.

Olamina finner sig snart på utsidan av muren, där överlevnad är en ständig kamp. Utöver de pyro-beroende galningarna så måste hon ta sig genom ett USA drabbat av klimatkrisens konsekvenser.

Octavia E. Butler har hyllats för sitt nästan dokumentära skrivsätt, som är förrädiskt enkelt. I dagsboksinläggen från Olamina får vi lära känna en alltför nära framtid.

ISBN: 978-91-639-8666-6

Den känns dock kusligt aktuell och profetisk idag. Hon tar upp rasism, sexism, religion, ojämlikheter och sociala orättvisor på ett sätt som är ovanligt till och med för science fiction-genren. En bra, skrämmande och fascinerande roman. Helhetsbetyg: 4. – Nils Ahnland.

Översättare och förläggare Lina Johansson
Omslag och sättning och redaktör Lisa Wool-Rim Sjöblom