Om förlaget

Ovipress, ett mer behändigt smeknamn för Ovipositor press, föddes sommaren 2017. Det var en kall och regnig sommar, frukträden saknade sin frukt och Trump hade blivit president.

I bakhuvudet skallrade idén att det var nu eller aldrig för Octavia E. Butlers Parable-böcker att komma ut på svenska. Lite livskris senare, lite intensivt mailande, och så var ett förlag fött och rättighet införskaffade till de två första böcker.

Sommaren 2018 var en intensivt översättarperiod. Samtidigt som boken beskrev en vandring till fots genom ett USA drabbat av både finanskris och klimatkris, med skogsbränder och dålig vattentillgång, sken solen dag in och dag ut och grundvattennivåerna började sjunka i Sverige och skogsbränderna rasade på nyheterna. Under arbetet dök artiklar upp från migrationsåret 2015, fattiga till fots som blir bestulna på sina smycken av polisen. Dikt och verklighet i ett.

Liknelsen om sådden och De levandes är mörka, dystopiska böcker. Men viktigast av allt, de handlar om överlevnad. Och förändring.